ORTODONTIA
Ortodontia reprezinta acea specialitate a medicinei dentare prin care sunt tratate anomaliile dento-maxilare (lipsa de aliniere a dintilor, malocluziile, rotaţiile dentare, incongruenta celor doua arcade dentare).
Pe langa aspectul inestetic, dintii strambi sunt mult mai greu de igienizat, putand fi pierduti mai devreme din cauza cariilor sau a bolii parodontale. Pe de alta parte, obliga muschii masticatori sa depuna un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap,umar, gat, spate si disfunctia articulatiei temporo-mandibulare.
Tratamentul ortodontic nu mai are limita de varsta, putand beneficia de el atat copiii cat si adultii el influentand favorabil dezvoltarea oaselor maxilare si contribuind prin pozitionarea corecta a dintilor si la transmiterea fiziologica a fortelor masticatorii, mentinand sanatatea osoasa cat si parodontala.
Tratamentul ortodontic poate fi aplicat dupa cum urmeaza:
-de la 4 ani sub forma unui mentinator de spatiu la copii ce au pierdut prea devreme dintii temporari („de lapte”)
-in dentatia mixta intre 6 si 12 ani, pentru pozitionarea corecta a dintilor erupti in malpozitii, pentru favorizarea eruptiei corecte a dintilor definitivi, pentru indepartarea unor obiceiuri vicioase (interpunerea limbii intre arcade, suptul degetului), acest tratament favorizand dezvoltarea maxilarului si mandibulei si aranjarea corecta a dintilor.
-la orice varsta, pentru reglarea relatiilor ocluzale, pentru corectarea pozitiei unor dinti inainte de aplicarea coroanelor si puntilor dentare astfel incat spatiul sa fie adecvat unui rezultat estetic satisfacator, pentru deschiderea unor spatii inainte de implanturile dentare.
Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile) si se recomanda de catre ortodont pentru fiecare caz in parte. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. In functie de severitatea problemei, medicul dentist va recomanda tipul de aparat individualizat. .