Profilaxie

Profilaxie

Profilaxie-preventie

PROFILAXIA in medicina dentara se refera la o serie de terapii de prevenire a bolilor aparatului dento-maxilar dar si baza ingrijirii dintilor si gingiilor fiind un mijloc de a preveni aparitia eventualelor neplaceri ce pot aparea.
Profilaxia are atat beneficii medicale cat si estetice. Procedurile profilactice se recomanda sa aiba o periodicitate de 6 luni.
Cele mai importante sunt:
1) detartrajul
2) fluorizarea
3) sigilare
4) instructaj de igiena orala
DETARTRAJ/PERIAJ PROFESIONAL/AIF-FLOW
Tartrul se formeaza prin mineralizarea placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva, care in timp adera la suprafata dintilor dar si pe alte zone cum ar fi: obturatiile (plombele), lucrarile dentare, aparatele ortodontice, protezele, implanturile si reprezinta un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale.

Exista doua tipuri de tartru: supragingival si subgingival.
Tartrul supragingival are o culoare alb-galbui, este de consistenta redusa la inceput dar poate ajunge la un maroniu negru daca se impregneaza cu coloranti alimentari sau nicotina la fumatori, urmand procesul de demineralizare a acestuia datorita prezentei salivei.

Tartrul subgingival este de culoare inchisa si de duritate crescuta si mineralizarea lui se face datorita prezentei sangelui.
Ritmul de formare a tartrului poate varia in functie fluxul salivar, corectitudinea periajului dentar sau tipul alimentelor consumate.
Detartrajul este procedura de indepartare a tartrului supra- si subgingival de catre medicul dentist, aceasta realizandu-se cu instrumente actionate manual cu care se detaseaza tartrul de pe dinti sau cu instrumente activate sonic sau ultrasonic. Aceste instrumente vibreaza usor indepartand tartrul de pe dinti. Pe tot parcursul tratamentului un jet puternic de apa va actiona pe ansă pentru a preveni supraincalzirea dintelui din cauza vibratiilor.
Pentru o igienizare completa este recomandata combinarea detartrajului profesional ultrasonic cu un detrataj manual pentru zonele subgingivale, după care se va realiza finisarea suprafeţelor dentare prin periaj profesional.
Este important ca rezultatul detartrajului sa fie o suprafata perfect neteda, chiar lustruita, pe care depunerea placii bacteriene si a tartrului sa nu fie favorizata. Acest rezultat se obtine folosind, periajul profesional cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea unui jet de apa si bicarbonat de sodiu (prophy-jet/Air-flow), bine tolerat si fara dureri care elimina si ultimele resturi de tartru.
Air Flow este un dispozitiv utilizat in tratamentele de profilaxie dentara pentru inlaturarea petelor, placii dentare si a tartrului. Functioneaza prin actiunea jetului de aer, combinat cu apa si o pulbere de bicarbonat de sodiu. Datorita efectului de albire dentara a bicarbonatului de sodiu, usor abraziv, pacientii vor avea parte si de lustruirea suprafetelor dentare igienizate.
Terapia Air Flow reprezinta o alternativa neinvaziva a procedurilor traditionale de albire dentara, fara actiune chimica la nivelul suprafetelor dentare. Efectele de curatare si de albire se obtin datorita interactiunii microcristalelor de bicarbonat de sodiu cu smaltul dentar.
Pe lângă tratamentul profilactic, detartrajul este considerat prima linie a tratamentului parodontal nechirugical. Detartrajul are efecte benefice la nivel estetic, prin indepartarea diferitelor pete si coloratii.
Se recomanda efectuarea detartrajului si periajului profesional o data la sase luni, iar la pacientii cu lucrari fixe, implanturi sau fumatori o data la patru luni.

FLUORIZAREA
Fluorizarea este tratamentul prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor la nivelul dintilor in scop profilactic si este indicat cu precadere copiilor, dar si adultii pot beneficia de acest tratament. Sigilarea este o procedura simpla si nedureroasa prin care se izoleaza suprafata dentara de mediul cavitatii bucale cu scopul de a preveni formarea cariilor. Sigilarea creaza o bariera intre factorii externi ce produc cariile si suprafata dentara in timp ce fluorizarea creste rezistenta dintelui la acesti factori.
SIGILAREA DINTILOR
Sigilarea este recomandata atat in cazul danturii temporare („de lapte”), cat si a celei definitive intrucat sanatatea dintilor temporari poate influenta dezvoltarea dintilor permanenti. Santurile si fosetele dintilor copiilor permit stocarea de resturi alimentare care daca nu sunt indepartate prin periaj pot duce la aparitia cariilor, insa procedura de sigilare presupune acoperirea acestori santuri cu o substanta speciala, similara celei folosite la „plombite” FARA A GAURI DINTISORII!
Cum se aplica?
Este o procedura simpla, usor de pus in practica ce se realizeaza intr-o singura sedinta la medicul dentist si presupune parcurgerea a 3 etape:
1. Periajul profesional si dezinfectarea suprafetei
In prima faza este necesara pregatirea dintilor, printr-o curatare adecvata prin periaj profesional si dezinfectare.
2. Aplicarea unui gel fluid
Acest gel ce contine acid orto-fosforic si este aplicat pe suprafata dintelui cu ajutorul unui penson urmand ca dupa 30 de secunde suprafata sa fie curatata.
3. Aplicarea sigilantului
Aceasta etapa reprezinta sigilarea propriu-zisa, ce presupune aplicarea sigilantului in santurile si fosetele dintelui urmand a se fixa cu ajutorul unei lampi fotopolimerizabile.
Medicul dentist se asigura ca acest material nu afecteaza muscatura copilului, iar pacientul se simte confortabil.
Controlul periodic este obligatoriu la 6 luni pentru ca medicul dentist sa verifice integritatea sigilarii, sa corecteze tehnica de periaj in cazul unei igiene incorecte, si sa sigileze dintii cu suprafete retentive care erup ulterior.
Durata de viata a sigilarii variaza in functie de respectarea igienii orale, alaturi de alimentatia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *