Pedodontie

Pedodontie

Pedodontia este o specialitate stomatologica ce se adreseaza copiilor, ocupandu-se cu profilaxia si tratamentul dintilor de lapte si a dintilor permanenti tineri. Vizita copilului la medicul dentist trebuie sa se produca cat mai devreme si e de dorit ca aceasta sa se desfasoare intr-o atmosfera relaxata, vesela, copilul s-o perceapa ca pe o joaca.
Pedodontia se ocupa de toate aspectele preventiei si tratarii afectiunilor aparatului oro-dentar: profilaxia, terapia, chirurgia si nu in ultimul rand depistarea anomaliilor dento-maxilare si rezolvarea lor.
Igienizarea cavitatii bucale este recomandat sa se inceapa inainte de aparitia primilor dintisori, prin badijonarea gingiei superioare si inferioare cu ajutorul unui pansament de tifon steril inmuiat in apa, de doua ori pe zi (dupa prima si ultima masa).
Dinţii temporari, numiti si dintii de lapte, sunt in numar de 20 si erup in totalitate pana la varsta de trei ani. Felul in care au fost ingrijiti influenteaza sanatatea dintilor definitivi. Doar pentru ca ei vor fi schimbaţi, nu inseamna ca pot fi neglijati, sanatatea lor influentand pe cea a dintilor definitivi si pastrandu-i pe acestia sanatosi vom preveni viitoarele tratamentele costisitoare si de lunga durata. Obiceiurile de igiena trebuie să fie deprinse inc de la eruptia dintilor temporari si tot in aceasta perioada copilul trebuie sa se obisnuiasca cu vizitele la medicul dentist. Dintii definitivi cresc in tesutul osos de sub gingie, insa doar in jurul varstei de 6 ani incep sa strapunga gingiile. In acest proces se micsoreaza radacina dintelui de lapte-rizaliza- care va cadea in cele din urma, lasand loc dintelui permanent sa erupa pe arcada.
Tratamentul dentitiei temporare si mixte este foarte important pentru dezvoltarea dintilor definitivi, de aceea noi avem rolul de a constientiza atat copilul dar si parintele de importanta ingrijirii dentare indiferent de stadiul dezvoltarii.
Astfel am creat un mediu ambiant placut pentru ambele tabere, folosim tehnici speciale de educatie sanitara a intregii familii si ne straduim sa castigam increderea copiilor pentru a-i putea ajuta in mentinerea unei sanatati dentare satisfacatoare pentru a nu fi nevoiti sa instituim mai tarziu tratamente complicate ce pot avea impact negativasupra copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *