ODONTOTERAPIE
Caria dentara reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale sistemului dento-maxilar, afectand circa 80-98% din populatia Romaniei si care se manifesta prin pierderea treptata si localizata de tesut dur dentar, sub actiunea mai multor factori cum ar fi: igiena necorespunzatoare, consumul excesiv de alimente bogate in zahar, fumatul, stresul.
Cand pacientul consuma alimente sau bauturi cu concentratii ridicate de carbohidrati, bacteriile din placa dentara transforma acesti carbohidrati in energie pentru supravietuirea lor si astfel sunt produsi acizii, care in timp ajung sa distruga straturile dintelui si astfel se formeaza caria.
Medicii dentisti recomanda tratarea cariilor aflate în stadii cat mai incipiente deoarece pot aparea deteriorari grave ale structurii dintelui intr-un timp mai lung sau mai scurt in functie de riscul cariogen individual. Cariile profunde pot da dureri intense iar tratamentul se poate dovedi un proces destul de complicat si costisitor.
Desi majoritatea cariilor sunt tratate abia in stadiu avansat, trebuie să stiti ca medicul dentist poate stabili un diagnostic de carie dentara insa din stadiu incipient, cand simptomele nu sunt evidente cu ochiul liber pentru pacient.
Acesta examineaza atat suprafetele dentare vizibile cat si pe cele mai putin accesibile prin intermediul radiografiei dentare si astfel se poate stabili un diagnostic precis, pentru ca tratamentul să fie aplicat cat mai repede iar rezultatele să fie cele scontate.
Tratamentul cariilor dentare difera foarte mult in functie de stadiul de evolutie al afectiunii dentare.
Exista mai multe tipuri de carii:
1. Carii ale coroanei – tipul cel mai frecvent intalnit, atat la copii cat si la adulti, localizate de obicei pe suprafata de masticatie a maselelor sau interdentar,.
2. Carii ale radacinii – pe masura ce imbatranim, gingiile se retrag, iar radacina dintelui ramane expusa atacului acid din gura, deoarece la acest nivel nu exista smalt care sa protejeze structura dentara.
3. Carii secundare sau recidive de carii – se formeaza in jurul plombelor si coroanelor dentare existente. Acestea sunt zone cu tendinta de acumulare a placii bacteriene, ceea ce duce la un puternic atac acid si implicit la formarea cariilor.
Dacă stadiul cariei ajunge la lipsa de substanta, deci la aparitia unei gauri in stratul dentar, medicul va apela la curatarea tesutului dentar alterat si infectat si va umple aceasta cavitate printr-o obturatie, popular denumita plomba.
Cazurile grave de carii, cu evolutie avansata si afectarea profunda a dintelui necesită cel mai probabil un tratament de canal, care presupune inlaturarea nervului si obturarea dintelui, dupa care se trece la procedura la acoperire a dintelui cu o coroana de invelis sau se restaureaza dintele afectat printr-o obturatie simpla sau armata.